Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Guzzi's

Foodnews

Guzzi's

"Voor u moet het zeker minstens een sterrenrestaurant zijn?" vroeg iemand mij onlangs. "Integendeel", repliceerde ik, "Ik vermijd net zulke restaurants, het is er vaak zo saai." 
Ik sprak de waarheid en niets dan de waarheid: mijn voorkeur gaat uit naar informele eetgelegenheden. Tot en met snackbars, take-aways en fastfoodzaken. Zolang aan één voorwaarde wordt voldaan: goede kwaliteit, want my body is my temple. En - als het even kan - ook goede wijn. Dat beperkt meteen mijn opties.

Guzzi's, net vòòr de zomer geopend, noemt zichzelf een Italian piadina bakery. En dan vraagt de alerte lezer zich natuurlijk af: watis een piadina? Eigenlijk is dat een variant op een belegd broodje, een specialiteit van de Italiaanse provincie Emilia-Romagna, die overigens bekend staat om zijn hoogstaande gastronomie. Het brood is evenwel plat, lichtjes krokant, en wordt gevouwen rond een vulling van kaas, charcuterie en groenten. Koen Van den Bossche (49) ontdekte het toevallig in Italië, stelde vast dat dit in ons koninkrijk nog niet bestond, en zag er - vergeef me de woordspeling - brood in.

Als voormalig manager van een keten van dierenspeciaalzaken kent Van den Bossche de drie belangrijkste factoren voor succes in de retail: locatie, locatie en locatie. Hij koos dan ook voor een topligging in het hart van Antwerpen, met terras en zicht op het stadhuis. Een van de medewerkers heeft zich buiten strategisch opgesteld en probeert voorbijgangers een reepje piadina te laten proeven: het is niet makkelijk scoren met een product dat niemand kent. "Ik ga meteen een volledige bestellen", zeg ik. Uit zijn verbaasde blik leid ik af dat hij zo'n reactie nog niet vaak heeft gekregen.

De piadina kent vele variaties met verschillende kazen en vleeswaren, zelfs met kip, zalm en ansjovis, en in deze vegetarische tijden ook met alleen groenten (van 8 tot 10 euro). De klassieker blijft evenwel de beste: gevuld met squacquerone (een zachte verse kaas uit Emilia-Romagna), Italiaanse ham, raketsla en zongedroogde tomaten. Het platte brood wordt op het moment zelf gebakken en is nog warm, zodat de ingrediënten lekker smelten: cruciaal voor een piadina. Bij de versie met mozzarella lukt dat minder goed: de kaas is nog gedeeltelijk koud.

Zoals zo vaak in dergelijke zaken is de wijn niet veel soeps. Mag ik de heer Van den Bossche erop wijzen dat goede wijn niet meer hoeft te kosten dan slechte wijn?

De piadina is een leuk en origineel product, maar verwacht geen gezellig eethuis: het gaat hier om een snelle hap. Het interieur is nogal kaal en kil en had best wat knusser mogen zijn. Misschien is de ruimte wel te groot voor dit concept: om die gevuld te krijgen met fans van de piadina, zal Van den Bossche nog veel reepjes buiten moeten uitdelen.

 

Guzzi's, Suikerrui 32, 2000 Antwerpen, www.guzzis.be, elke dag open van 8 tot 21 u.  

 toegevoegd op 30.07.2017