Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Taste

Foodnews

Taste

Wie had er al stil gestaan bij de eerste vijf letters van de familienaam Tastenhoye? Alleen Bart Tastenhoye zelf, denk ik. Allicht heeft hij zich daarop gebaseerd om zijn nieuwe restaurant Taste te noemen. Hopelijk valt er ook wat smakelijks te beleven.
Voordien kookte Tastenhoye (37) in het restaurant Kelderman in Aalst, gekend voor zijn klassieke keuken. Net nu hij daar dit jaar een Michelinster kreeg, kondigde hij aan met een eigen restaurant te beginnen.

Tastenhoye heeft er duidelijk zin in en wil er iets bijzonders van maken. Het geslaagde interieur met Marokkaanse en Arabische accenten onderscheidt zich alvast van het doorsnee Vlaamse restaurant. Al zijn diezelfde accenten niet in zijn culinaire stijl terug te vinden.

De chef komt iedere klant hoogstpersoonlijk een servet overhandigen, vervaardigd uit Belgisch linnen. Vervolgens licht hij aan elke tafel het menu uitvoerig toe. Ik begin mij al zorgen te maken over de timing in de keuken.

De trend naar meer keuzevrijheid voor de klant is kennelijk aan Tastenhoye voorbij gegaan: er is maar één opgelegd menu voor 70 euro, dat ondanks de wervelende opsomming van ingrediënten neerkomt op vier gangen, weliswaar telkens aangevuld met een extra gerechtje.

Is er dan keuze op de wijnkaart? "Ik ben de wijnkaart", zegt de sommelier, waarna hij vijf wijnflessen komt voorstellen en terloops ook zijn eigen onovertroffen selectie van wijnen per glas aanprijst. Zoals gewoonlijk bij menuwijnen doen ze mijn hart van wijnliefhebber niet sneller slaan, maar storten mij gelukkig evenmin in een diepe depressie. Wat ook geldt voor de hyperklassieke huischampagne Bernard Pertois die de sommelier roemt om zijn prijs-kwaliteitverhouding, maar hier wel 14 euro per glas kost. 

Carpaccio van zeebaars, enigszins verfrommeld en dik versneden maar goed op smaak gebracht, krijgt het gezelschap van een bijgerechtje waarvan de toegevoegde waarde mij ontgaat: een flinterdunne "pizza-toast" met grijze garnalen en hummus.
Delicaat en verfijnd is de licht knapperige kreeft met snippers jonge bloemkool in een iets te zoute bouillon, daarnaast verschijnt een apart bordje met krokant gebakken kalfszwezerik. Met wat goede wil kan je er een "land en zee"-combinatie in ontwaren.  

Een mals stukje borstvlees van kip met wortel, asperge en morielje krijgt dan weer een volkomen logische aanvulling met een smakelijk kroketje van de bout.
Het nagerecht met Araguani-chocolade van topkwaliteit en conférence-peer wordt gevolgd door droge wafel en smeuïge rijstpap.

De stijl van Tastenhoye is licht en naturel, zonder artificiële franjes en trucjes. Een goede basis om op voort te bouwen en de gerechten nog aan pep en "taste" te doen winnen.

 

Taste, Naamsestraat 62, 3000 Leuven, tel. 0499/27.74.06, www.leuventaste.be, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 22.04.2017