Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Jack O'Shea Chophouse

Foodnews

Jack O'Shea Chophouse

Verleden week het nieuwe eethuis van slager Dierendonck, vandaag dat van Jack O'Shea: hoe meer dagen zonder vlees er komen, hoe meer de beenhouwers zich roeren. Net zoals Dierendonck richt O'Shea zich tot de "selectieve carnivoren": zij die smakelijker en gezonder vlees willen dan wat de vleesindustrie ons voorschotelt. Maar het verschil tussen beide eethuizen kan niet groter zijn.

O'Shea is een Ier die uit een eeuwenoud geslacht van beenhouwers stamt. Hij profileert zich in Londen en Brussel als rock 'n' roll butcher, en vertelt graag over de topchefs en celebrities onder zijn klanten. Sinds kort heeft hij in Brussel een tweede winkel, en in dezelfde straat opende hij een "chophouse", een Europese versie van wat men in Amerika een "steakhouse" noemt. Die sfeer zit er helemaal in, met rock 'n' roll als achtergrondmuziek, houten tafels, tapkranen met grote pinten, en koeienvellen tegen de muur: yippie ya yee! O'Shea zelf staat mee te helpen in de open keuken, de eerste steaks liggen al te sissen op grote roosters boven houtskool.

Een plotse opstoot van speekselactiviteit is van korte duur, want de spijskaart is maar een mager beestje, zeker voor een slager die de variatie in runderrassen en het "nose to tail eating" predikt (het gebruik van het volledige dier van snuit tot staart). Charcuterie of carpaccio van Angus beef als voorgerecht, lamskoteletten, Angus of Wagyu beef als hoofgerecht: dat is het. Mocht de kwaliteit dan nog even uitgesproken zijn als het imago van O'Shea, maar ook dat valt tegen. Op een plankje liggen salami en hesp, die net zo goed van een doorsnee slager kunnen komen (€ 12). Voor het stokbrood schraap ik boter uit een plastic vlootje.

Dan komt het rundsvlees, opgediend zoals in de hoogdagen van de vleesconsumptie: een lap van bordvullend formaat, met daarbij een saus (€ 3 voor barbecue, groene peper, bruine boter, enz.) en een "side" (€ 4 voor aardappel in de schil, groene salade, spinazie, paddenstoelen of kerstomaten). Ik word er ongelukkig van: mijn Angus entrecôte is niet "medium" zoals gevraagd, smaak en structuur zijn niet wat ik van gerijpt vlees verwacht, peper en zout werden onregelmatig verspreid, wat op haastwerk duidt (€ 27). De Wagyu ribeye doet zijn nobele ras wèl eer aan, en dat zou er - gezien de prijs - nog maar aan mankeren (€ 58). De wijnkaart is al even ongeïnspireerd als de gerechten.

Hardcore carnivoren die behalve hun shot dierlijke eiwitten geen verdere culinaire eisen stellen, vinden hier wellicht hun gading. Voor mij is dit eethuis, waar in Brussel zo lang naar werd uitgekeken, uitgedraaid op een sisser van het formaat van de steaks. Ik had nadien enkele dagen zonder vlees nodig.

 

Jack O'Shea Chophouse, Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel, tel. 02/503.36.61,  gesloten op dinsdag en woensdag

 toegevoegd op 14.03.2015