Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Geen Prêt-à-Goûter meer, alleen nog de bistro

Foodnews

Geen Prêt-à-Goûter meer, alleen nog de bistro

Terwijl de wereld op vele plekken in brand staat, schoof ik alweer de benen onder een tafel: iemand moet de strijd voeren tegen culinair onrecht. Restaurants die bekende klanten beter bedienen dan toevallige bezoekers, koks die talent hebben maar te lui zijn om je een goede maaltijd voor te schotelen, ondermaatse gerechten waarvoor je toch moet betalen: ik word er, na al die jaren, nog altijd indignado van. Maar die avond had ik het niet verwacht.

Le Bistrot d'à Côté werd immers opgericht door de familie Vandenhove van het restaurant Prêt-à-Goûter waar ik al uitstekend heb gegeten en dat terecht met een Michelinster werd bekroond. Vader Geert was een invoerder van topproducten, en zoon Bart, de kok, heeft die zin voor kwaliteit genetisch meegekregen. Maar zoals eigenaars van sterrenzaken intussen weten, is er iets dat nog meer volk trekt dan sterren: lagere prijzen. Zeker als er niet op kwaliteit wordt ingeboet. Dus opende de familie Vandenhove naast het sterrenrestaurant een nostalgische bistro, onder de culinaire supervisie van Bart. Recent werd beslist om Prêt-à-Goûter helemaal te sluiten.

Dat maakte de zoute, kleverige vulling van de garnaalkroketten des te pijnlijker. Alsook de welgeteld vier (4) miezerige garnalen die er zich in bevonden (€ 15).
De vitello tonnato was van betere kwaliteit (€ 15), al begreep ik niet waarom dit Italiaanse gerecht overdekt was met sla, tomaat en hardgekookt ei, een Vlaamsche garnituur die ook bij mijn garnaalkroketten was gesignaleerd, en later bij de zeetong zou opduiken.

Die zeetong verscheen in twee kleinere exemplaren waarmee op zich niets mis was, ware het niet dat de zoutstrooier van dienst alweer overuren had geklopt, en dat het fijne visvlees doordrenkt was van lauwe boter (€ 27). Tot mijn verrassing waren de frieten prima: vers gesneden en mooi gefrituurd.

Voor 45 euro meende ik recht te hebben op een genereuzer stuk tarbot, al was de moot op zich vers en van goede kwaliteit. Maar de garnituur was om bij te huilen. De aardappelen waren niet "gekonfijt" zoals aangekondigd maar gewoon opgebakken, net zoals de mengeling van tuinbonen, erwten en prinsessenbonen die door de bakboter alle fraîcheur waren verloren. Daartussen lag de choronsaus (béarnaise met tomaat), als een slordige vlek met rimpelig vel. Ik durfde geen dessert aan en koos voor een snelle evacuatie.

Wat is er geworden van het oorspronkelijke plan om hier een authentieke bistro van te maken, met goede gerechten van eerlijke producten en zelfs huisbereide charcuterie? Nu Prêt-à-Goûter gesloten is, heeft de familie hopelijk meer tijd en energie om dit recht te trekken. Het potentieel is er.

 

Le Bistrot d'à Côté, St-Jobstraat 83, 3550 Heusden-Zolder, tel. 011/42.95.76, www.lebistrot-dacote.be, gesloten op maandag en dinsdag

 toegevoegd op 10.09.2014